Klass 8 i Långban och Bergsskolan 16 maj 2017

Om du frågar en 14/15-åring i Hagfors kommun idag: ”Har du varit till Bergsskolan?”: då svarar nästintill alla ett rungande JA!  Detta eftersom den 16 maj besöktes Bergsskolan av alla årskurs 8:or  i Hagfors kommun!   Det var ca 120 ungdomar från klass 8 i Kyrkhedens skola och Älvstrandens skola som bjöds på en ”Inspirationsdag”—ett inblick i det intressanta materialteknik vi har i vår historia, i vår vardag och i yrkesmöjligheter.  Dagen sponsrades av Värmländska Bergsmannaföreningen (http://varmlandskabergs.se) och av Uddeholms AB.  Det är en av flera insatser som görs idag med syftet att öka teknikintresset,  inspirera och locka framtidens arbetskraft till våra lokala industrier.

Gruppen från Älvstrandens skola stannade till först i Långban för en guidning av personal från Värmlands Museum.  Man fick höra att Långban är en av världens mineralrikaste platser. Tänk att bo så nära ett sådant unikt fynd!  Även om gruvbrytningen upphörde på 70-talet så är mycket av utrustningen kvar, såsom malmvägningsvagnar, gruvsschaktar och –hissar, rostugn och masugn mm.  Guidarna Daniel och Donald berättade underhållande historier om personer som hade levt och bott i Långban.  Rundvandringen gick förbi barndomshemmet av John och Nils Ericsson—kända för uppfinningen av propellern respektive byggandet av järnvägar och kanaler.

När bussen var framme vid Bergsskolan varvades inspirationsföreläsningar om bergteknik och metallindustrin med rundvandringar mellan fyra olika stationer, där provningsutrustning, mineralsamlingar och tekniska experiment visades.   Personalen och ”Bergsskolingar” (elever) från Bergsskolan vittnade om gedigna utbildningsprogram som leder till spännande yrken som tekniker, högskoleingenjör eller civilingenjör, med utbildning  i en familjär atmosfär och gemensamma aktiviteter som t.ex. geologiska utflykter och grillkvällar.  För de som vill läsa vidare efter tre år på Bergsskolan, kan man fortsätta på ett tekniskt universitet till att bli civilingenjör.

Bergsskolan som startade 1830 utvecklas i takt med samhället och industrin.  Ett uppskattat inslag är basåret, där man kan läsa upp betygen för att året därpå gå in i teknik- och ingenjörsprogrammen. Det är alltså möjligt att ändra riktning från en tidigare utbildning, eller att gå tillbaka till skolan efter några års arbete, så att man kan kombinera sin unika bakgrund med Bergsskoleutbildningen till att vara eftertraktad arbetskraft i spännande yrken.   Det blir intressant att se om cirka fem år hur många Bergsskolingar som gick på just denna Inspirationsdag.