VBF sponsrar studiebesök på Bergsskolan

En aktivitet som VBF satsar på för Bergsskolans framtid är sponsring av skolklassers studiebesök.

Den 23 april var det dags för klass 8 med lärare från Kyrkhedens skola i Ekshärad att besöka Bergsskolan och göra rundvandring i Filipstad. En strålande solig dag fick gruppen, som välkomnades av Maria Kvarnström, forskningsingenjör och lärare på Bergsskolan.  Maria gav en inbjudande presentation om skolan, utbildningsprogrammen, och alla möjligheter med karriärer i bergs- och metallvärlden.

P1070500

Maria Kvarnström berättar om Bergsskolan och den fascinerande materialteknikvärlden.

Sedan fick gruppen beskåda den enorma mineralutställningen på övre våningen, där läraren Rob Hellingwerf fångade intresset hos eleverna för grundämnen och material.  Tillbaka på våning 1 visades besökarna på Bergsskolans lokaler med bl.a. ugnar för smältning, värmebehandling, hållfasthetsprovning, hårdhetsmätning, optiska mikroskop och svepelektronmikroskop.

P1070506

Del av mineralutställningen

Efter en uppskattad pizzalunch fick klassen i uppdrag att besöka fem platser av intresse i Filipstad, med hjälp av en turistkarta.  Nu hade ungdomarna fått en vänlig och inspirerande introduktion till Bergsskolan och Filipstad—några fröer som kan bli till fullvuxna bergsingenjörer och tekniker i framtiden!